Tags

, , , , , ,

Op 20 en 21 januari heeft KvK met Enterprise Europe Network een internationale matchmaking georganiseerd met 2 bijeenkomsten. Het programma bestond uit 2 dagen matchmaking van 10 tot 17 uur en de 1ste dag heeft er een innovatie bijeenkomst plaatsgevonden

met een focus op de vraag ‘Is het mogelijk om kleding zonder schadelijke materialen te produceren en dit ook op te schalen?’.  De bijeenkomst van de tweede dag, ging over het vinden van contacten in het buitenland, met verschillende gastsprekers en met experts.

De mode matchmaking

Enterprise Europe Network organiseert met KvK en haar partners voor de 8ste keer de EU Fashion Match. Ook deze editie is zeer goed bezocht. In totaal 221 bedrijven uit 25 landen hebben meegedaan met de matchmaking tijdens de Nederlandse modebeurs de Modefabriek. De deelnemende bedrijven van de matchmaking zijn vooral, mode labels, retailers, agenten, kleding productiebedrijven, consultants voor bedrijfsontwikkeling en ook investeerders. Er zijn in totaal 491 meetings g

erealiseerd.

Het aantal deelnemers van de EU Fashion Match 8.0 is met 15% gestegen ten op zichtte van het jaar daarvoor en heeft een verdubbeling  van het aantal deelnemers vergeleken met de eerste editie in 2014 (met 61 deelnemers). Ondernemers reageren enthousiast op de programma’s van EU Fashion Match 8.0.

Hieronder een aantal quotes van Fashion by Rose of Sharon en AYVI:

Ik kan eindelijk starten met mijn webshop, dankzij de contacten vanuit de EU Fashion Match

 

Dankzij KvK Enterprise Europe Network hebben wij 3 agenten in Nederland, België en Frankrijk gevonden

 

EEN heeft mij als starter schitterend geholpen in onze eerste stappen op de internationale markt

Zie de video van Rose of Sharon, waarin zij hun ervaringen vertellen over de matchmaking; https://youtu.be/tfSWCpz7Wts .Vanuit de EU Fashion Match 8.0 zijn 27 samenwerkingen ontstaan met Nederlandse, Belgische, Italiaanse, Portugese, Engelse en Turkse bedrijven”.

Bijeenkomst “Uitdagingen in de duurzame mode en textiel”
Bij deze bijeenkomst hebben pioniers uit de duurzame mode hun uitdagingen gepitcht. 5 bedrijven met vraagstukken op het gebied van het verwerken van natuurlijke grondstoffen tot garen, het gebruik van reststromen uit de agrarische sector en de stap van experiment naar de markt, hebben hun uitdagingen gepitcht

Pitch 1
Clarent Savi, eigenaar en ontwerper van Hempje, hij stelde de vraag wie hem kon helpen aan een biologisch afbreekbaar merk/ waslabel, zodat zijn ontwerpen volledig uit natuurlijke materialen zou bestaan.

Pitch 2
Hilde van Duijn, van Fibersort  Zij zijn op zoek naar marktkansen voor hun technologie, waarmee afgedankte kleding machinaal op grote schaal kan worden gesorteerd ten behoeve van recycling.

Pitch 3
Ben Ratelband, van  Stexfibers. De uitdaging van dit bedrijf is ‘De ketensamenwerking in de productie van hoogwaardig textiel gemaakt van hennep te versterken”.

Pitch 4
Ties Westerhuis, van ReBlend, Dit bedrijf is opzoek naar methodes voor productie van textiel materialen waarbij er geen sprake is van uitstoot van broeikasgassen, minder watergebruik, minder luchtverontreiniging.

Pitch 5
Nienke Binnendijk, van  BlueCity , werkt aan het project Tomatex, waarbij textiel (lyocell) wordt gemaakt van tomatenstengels; zij zocht andere voorbeelden van dergelijke initiatieven om kennis te kunnen delen.

Vervolgens is men opgesplitst in 5 groepen om input te krijgen op de uitdagingen.Met een wrap-up zijn de ideeën voor oplossingen vanuit de groepen gepresenteerd. Aan het einde van de bijeenkomst zijn de deelnemers geïnformeerd met een overzicht van de KvK innovatie tools, zoals KvK Kansenkompas. Duurzaamheidswijzer en het e-book “Duurzaamheid Vooruit”. Van deze bijeenkomst is er een video beschikbaar, https://youtu.be/VlI_0qZumt4

Bijeenkomst “ Hoe vind ik contacten in het buitenland?”
KvK aviseur Angelo Mulder hield een opzwepende keynote over het vinden van betrouwbare contacten in het buitenland, met als doel mode ondernemers handvatten te bieden over het vinden van internationale samenwerkingspartners. Hij heeft tools benoemd en toelichting gegeven over de KvK producten zoals Enterprise Europe Network en het innovatieve KvK International Business Platform.
Project Worth adviseur  Zicri Montiel van AITEX uit Spanje heeft een enthousiaste presentatie gegeven over  hoe mode ondernemers die willen innoveren en samenwerkingspartners in het buitenland, gebruik kunnen maken van dit project. Danny Casimir, de ondernemer van SPLEXS, heeft zijn ervaringen gedeeld over het behouden, opbouwen en onderhouden van internationale relaties van internationaal ondernemen. Bekijk de volgende video; waarin hij enthousiast zijn ervaringen deelt over de matchmaking: https://youtu.be/YLRHFUgu7Cg

Heb je na het lezen van deze blo

 

g vragen of wil jij als ondernemer in de mode en textiel, ook meedoen met de Enterprise Europe Network matchmakings? Neem dan contact op met KvK adviseur; Fatma Sener (fatma.sener@kvk.nl)